Przetwory z owocow

Przetwory z owocow

W domach wykorzystujemy owoce, które zbieramy latem bądź wczesną jesienią i robimy z nich różnorodne przetwory, które następnie możemy kosztować zimą i cieszyć się smacznym, naturalnymi przetworami, które wykonane przez nas osobiście są o wiele lepszych od tych ze sklepów.

Jednym z pomysłów na przetworzenie owoców jest kompot.pościel młodzieżowa Dotsplanet To napój owocowy gotowany ze świeżych lub suszonych owoców. Wybrane owoce lub mieszkankę owoców trzeba zagotować. Można do niego dodać cukier lub przyprawy, a następnie wlać do słoików i zawekować. Przez wiele miesięcy będziemy mogli pić smaczne kompoty.

Innym smacznym i słodkim przetworem są dżemy, które przygotowuje się z owoców z dużą ilością cukru.

Przetwory z owocow

Owoce gotujemy, dodając cukier i dodatki zagęszczające. Następnie nadają się jako dodatek do deserów, ciast, kanapek, naleśników, placków.

Powidła to przetwory owocowe, które zazwyczaj wykonuje się ze śliwek, a w szczególności ze śliwek węgierek, które praży się w kotłach przez dłuższy czas, aż uzyska się bordowy lub brązowy kolor.

Przetwory z owocow

Poprzez prażenie odparowuje woda, co powoduje zagęszczenie się powideł, poprawia ich smak oraz przedłuża okres przechowywania. Powidła są dużo mniej słodkie od marmolady i dżemu. Oprócz klasycznych powideł śliwkowych można je wykonać z moreli, brzoskwiń, aroni, dyni, czerwonej cebuli, winogron, gruszek, wiśni. Jednym z produktów polskich wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi są powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły.

Marmolada to kolejne słodkie przetwory z owoców, lecz one są wyjątkowe słodkie, otóż zawartość cukru w marmoladzie wynosi powyżej 50% składników. Słowo marmolada pochodzi z Portugalii, które oryginalnie oznaczało rodzaj przetwory owocowego sporządzonego z pigwy.

Konfitura to przetwory owocowe, które wykonuje się z najlepszej jakości owoców. Sporządza się je przez gotowanie w syropie cukrowym.

Do konfitury nie można używać owoców uszkodzonych, niedojrzałych lub niewybarwionych. Muszą być one bardzo słodkie – powyżej 60% cukru. W konfiturach nie stosuje się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem jest cukier. Do jednego kilograma owoców stosuje się czasami nawet 2 kg cukru. Przechowuje się je w małych słoikach napełniając je po same brzegi. Nakrętki i brzegi słoików warto zabezpieczyć poprzez posmarowanie je koniakiem.

Wpis zawdzięczamy