Przetwory z owocow

Przetwory z owocow

W domach wykorzystujemy owoce, które zbieramy latem bądź wczesną jesienią i robimy z nich różnorodne przetwory, które następnie możemy kosztować zimą i cieszyć się smacznym, naturalnymi przetworami, które wykonane przez nas osobiście są o wiele lepszych od tych ze sklepów.

Jednym z pomysłów na przetworzenie owoców jest kompot. To napój owocowy gotowany ze świeżych lub suszonych owoców. Wybrane owoce lub mieszkankę owoców trzeba zagotować. Można do niego dodać cukier lub przyprawy, a następnie wlać do słoików i zawekować. Przez wiele miesięcy będziemy mogli pić smaczne kompoty.

Innym smacznym i słodkim przetworem są dżemy, które przygotowuje się z owoców z dużą ilością cukru.

Przetwory z owocow

Owoce gotujemy, dodając cukier i dodatki zagęszczające. Następnie nadają się jako dodatek do deserów, ciast, kanapek, naleśników, placków.

Powidła to przetwory owocowe, które zazwyczaj wykonuje się ze śliwek, a w szczególności ze śliwek węgierek, które praży się w kotłach przez dłuższy czas, aż uzyska się bordowy lub brązowy kolor.

Przetwory z owocow

Poprzez prażenie odparowuje woda, co powoduje zagęszczenie się powideł, poprawia ich smak oraz przedłuża okres przechowywania. Powidła są dużo mniej słodkie od marmolady i dżemu. Oprócz klasycznych powideł śliwkowych można je wykonać z moreli, brzoskwiń, aroni, dyni, czerwonej cebuli, winogron, gruszek, wiśni. Jednym z produktów polskich wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi są powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły.

Marmolada to kolejne słodkie przetwory z owoców, lecz one są wyjątkowe słodkie, otóż zawartość cukru w marmoladzie wynosi powyżej 50% składników. Słowo marmolada pochodzi z Portugalii, które oryginalnie oznaczało rodzaj przetwory owocowego sporządzonego z pigwy.

Konfitura to przetwory owocowe, które wykonuje się z najlepszej jakości owoców. Sporządza się je przez gotowanie w syropie cukrowym.

Do konfitury nie można używać owoców uszkodzonych, niedojrzałych lub niewybarwionych. Muszą być one bardzo słodkie – powyżej 60% cukru. W konfiturach nie stosuje się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem jest cukier. Do jednego kilograma owoców stosuje się czasami nawet 2 kg cukru. Przechowuje się je w małych słoikach napełniając je po same brzegi. Nakrętki i brzegi słoików warto zabezpieczyć poprzez posmarowanie je koniakiem.

Wpis zawdzięczamy